Feiten over je stoma | Dansac NL
wife-and-husband-researching-facts-about-a-stoma

Leven met een stoma

Lees meer over stoma´s

Het woord "stoma" komt van de Griekse taal en betekent "mond".  In de geneeskunde is stoma een term die wordt gebruikt om een opening in uw buik te beschrijven waar een stuk darm chirurgisch naar buiten wordt geplaatst. Bij diegenen die een colostoma- of ileostoma operatie hebben gehad, wordt ontlasting via de stoma uitgescheiden. Bij diegenen die een urostoma operatie hebben ondergaan, wordt urine via de stoma uitgescheiden.

Elk jaar ondergaan duizenden mensen een stomaoperatie. De noodzaak van een operatie kan het gevolg zijn van darmaandoeningen, een ongeval of een aangeboren afwijking en kan soms een levensreddende procedure zijn.

Onze bronnen zullen u de feiten over de verschillende soorten stoma's geven, en over waarom iemand stoma-chirurgie nodig heeft.

Kom meer te weten met deze artikelen


Ervaringsverhalen

Hoor van anderen die hun levenservaringen delen met een stoma.

Heeft u vragen?

We hebben een lijst samengesteld van veelgestelde vragen samen met een woordenlijst om u te helpen van start te gaan.

De hierin weergegeven informatie is geen medisch advies en is niet bedoeld ter vervanging van het advies van uw eigen arts of een andere zorgverlener. Deze informatie is niet bedoeld om te worden geraadpleegd bij een medisch noodgeval. Bij een medisch noodgeval dient u te allen tijde persoonlijke medische hulp in te schakelen.