Omgaan met uw emoties over uw lichaam na een stomaoperatie

Na een stomaoperatie is het heel normaal dat u heftige emoties kunt doormaken. Analyseer de emoties en gevoelens die op u afkomen en lees tips om ermee om te gaan.

man-observing-stoma-pouch-on-his-abdomen-thinking-about-body-image-concerns-with-a-stoma

Lees hier hoe u kunt omgaan met uw emoties na een stomaoperatie.

Na een stomaoperatie kunt u heftige emoties krijgen. Dat komt onder andere doordat uw lichaam plotseling en ingrijpend veranderd is. De eerste paar weken en maanden na de operatie kunnen moeilijk zijn. Laat u geruststellen in de wetenschap dat u met deze gevoelens kunt leren omgaan.

Emotionele fases tijdens uw herstel

Na de operatie kunt u een fase doormaken waarin u rouwt over hoe uw lichaam eerst was. Naarmate u went aan hoe dingen nu zijn, kunt u verschillende fases doormaken (zie onderstaande afbeelding). Deze 'rouwfases' kunnen in elke volgorde optreden, in golven opkomen en verdwijnen, en langzamerhand overgaan in gewenning en acceptatie. Als u weet wat u kunt verwachten, begrijpt u uw gevoelens misschien beter en kunt u de golven van emoties herkennen als u ineens een slechte dag heeft nadat het een tijdje goed ging.

Een gevoel van gemis na de stomaoperatie

Verdriet kan voortkomen uit een diepgeworteld gevoel van gemis. Dit gemis heeft niet alleen betrekking op de werking van het lichaam, de controle over de stoelgang, maar kan ook te maken hebben met wie u was en het leven dat u leidde. Ook zijn er andere aspecten, zoals het verlies van zelfvertrouwen en het niet meer kunnen doen van bepaalde dingen die u voor de stomaoperatie deed.

Net als andere verliezen die u in uw leven hebt geleden, kunt u ook dit stap voor stap overwinnen, met constante ondersteuning.

Omgaan met boosheid na de stomaoperatie

Veel mensen voelen zich boos na een stomaoperatie. Sommige mensen vragen: 'Waarom ik?' Dit is een natuurlijk onderdeel van het rouwproces. Het verwerken van uw boosheid kan u kracht geven en u helpen inzien dat u deze uitdaging aankunt.

Boosheid kan echter omslaan in een heel negatieve emotie. Onderhuidse boosheid kan energie kosten of nog erger, leiden tot agressie tegen de mensen die om u geven. Boosheid tegen mensen die om u geven, kan belangrijke relaties schaden. Het is daarom belangrijk om goed om te gaan met deze fase.

De volgende tips kunnen helpen:

  • Bespreek waardoor uw boosheid komt opzetten met iemand die u goed kent
  • Neem constructieve actie. Zoek een manier om stoom af te blazen, bijvoorbeeld door lichaamsbeweging, diepe ademhaling of ontspanningsoefeningen.
  • Probeer uw boosheid niet af te reageren op uw partner als u een relatie heeft


Omgaan met zorgen, angst en nerveusheid

U kunt ook allerlei intense emoties krijgen over de toekomst. U kunt over allerlei dingen onzeker zijn: of uw ziekte weer terugkomt, of u wel zult kunnen wennen aan een stomasysteem, welke gevolgen uw situatie zal hebben voor uw relatie en sociale leven en ga zo maar door. Deze zorgen kunnen stress veroorzaken en kunnen ertoe leiden dat u zich afsluit van de mensen die het meest om u geven: uw partner, familie en vrienden.

De volgende tips kunnen helpen:

  • Praat met uw partner, gezinsleden of een vriend of vriendin over uw angsten en zorgen. Alleen al door uw zorgen te bespreken, kunt u zich minder gestrest voelen. Misschien hebben ze zelfs nog wel goede ideeën.
  • Maak een afspraak met uw stomaverpleegkundige of zorgteam om eventuele medische zorgen te bespreken. De mening van een deskundige kan ongegronde zorgen verminderen.
  • Bespreek zorgen over een stomasysteem of stomazorg met uw stomaverpleegkundige. Hij of zij kan u geruststellen of oplossingen aandragen.

Vraag uw stomaverpleegkundige of zorgverlener om hulp als uw angst constant aanwezig is of niet afneemt in de loop van de tijd. Hij of zij kan een therapeut, psycholoog of geneesmiddelen aanbevelen om u te helpen zich beter te voelen.

Het laatste woord

Vergeet niet dat de heftige emoties die u doormaakt na uw stomaoperatie normaal zijn en een gezonde reactie op wat er is gebeurd. Het is altijd beter om deze gevoelens op tafel te leggen en er hulp voor te zoeken, zodat u met hoop en optimisme naar de toekomst kunt kijken.