Uw stoma en uw seksuele geaardheid

Een stomaoperatie kan onnodige zorgen en gespannenheid veroorzaken voor homoseksuele mannen en vrouwen. Lees over mogelijke zorgen over seksualiteit en kom erachter waarom het verstandig is om uw zorgteam op de hoogte te stellen van uw geaardheid.

man-observing-stoma-pouch-on-his-abdomen-thinking-about-body-image-concerns-with-a-stoma

Kom te weten waarom u uw seksuele geaardheid moet aangeven voordat u een stomaoperatie ondergaat.

Veel mensen zullen moeite hebben om te wennen aan het leven na een stomaoperatie. Als u homoseksueel, lesbisch, biseksueel of non-binair bent, weet uw stomaverpleegkundige niet welke met welke zorgen over uw operatie u rondloopt of welke gevolgen deze kan hebben voor uw seksleven. Het is daarom belangrijk dat u open bent en vertelt wat uw seksuele geaardheid is.

Informatie delen

Natuurlijk is het helemaal aan u of u uw geaardheid wilt delen. Mogelijk weet u op dit moment in uw leven niet precies wat uw seksuele geaardheid is. Misschien bent u die nog aan het verkennen.  

Wat uw situatie ook is, uw zorgteam is er voor u als partner in uw zorg. Zij zijn er voor u om naar uw zorgen te luisteren, u en de mensen die belangrijk zijn voor u te steunen en ervoor te zorgen dat u toegang hebt tot informatie die voor u van belang is.

Belangrijk om te weten

Wat uw gender en seksuele geaardheid ook is, er is belangrijke informatie waarvan u zich bewust moet zijn. Allereerst mag uw stoma niet gebruikt worden voor seksuele penetratie; dit kan schade veroorzaken die mogelijk operatief moet worden hersteld. Om diezelfde reden mogen er nooit voorwerpen in uw stoma worden geduwd; deze kunnen ernstige schade veroorzaken.