Seksualiteit vlak na een stomaoperatie

Nadat u een stoma heeft gekregen, kan het in het begin moeilijk zijn om uw normale seksleven weer op te pakken. Lees hier meer over het scheppen van realistische verwachtingen op het gebied van seksualiteit na een stomaoperatie.

man-observing-stoma-pouch-on-his-abdomen-thinking-about-body-image-concerns-with-a-stoma

Lees hier meer over hoe u weer een gezond seksueel leven krijgt na een stomaoperatie.

Een stomaoperatie kan uw normale wereld overhoop gooien. Deze heeft invloed op uw lichaam en uw geest en dat kan gevolgen hebben voor uw seksuele leven. Hoe u reageert, kan afhankelijk zijn van allerlei factoren, bijvoorbeeld de situatie in uw relatie, uw partner, uw persoonlijkheid, uw sociale netwerk, eerdere ervaringen in uw leven en nog veel meer.

Zorgen over seksualiteit komen in de eerste weken na een stomaoperatie vaak voor. Op seksueel gebied kan het lastig zijn om met een veranderd lichaamsbeeld en gebrek aan zelfvertrouwen om te gaan. Daarom is het verstandig om rustig aan te doen, een aantal praktische stappen te nemen en in de eerste tijd na de ingreep realistische verwachtingen te scheppen op het gebied van seks.

Seksuele aanpassingen na stomaoperatie

Als u een relatie heeft, zijn er enkele factoren die een positieve invloed kunnen hebben op hoe uw partner en u zich aanpassen op seksueel gebied:

  • Een relatie,die is gebaseerd op vertrouwen en openheid
  • Intimiteit, liefde en genot belangrijker vinden dan seksuele prestaties
  • Kunnen geven en nemen
  • Kunnen aangeven wat u wilt

Door deze punten als stel te onderzoeken of verbeteren, kunt u allebei wennen aan deze verandering in uw leven. Als u minder zin heeft in seks, wat in de eerste weken het geval kan zijn, kunt u aan uw partner aangeven dat dit waarschijnlijk tijdelijk is. Blijf lichamelijk contact en liefde geven en ontvangen.


Single met een stoma

Als u een stomaoperatie heeft ondergaan en geen partner heeft, kunt u dezelfde problemen met seksualiteit en zorgen hebben als stomadragers met een partner, en daarnaast gespannen zijn om te daten. U kunt zich bijvoorbeeld afvragen of en wanneer u een mogelijke partner over uw stoma moet vertellen.

Probeer u hierover niet te veel zorgen te maken. U voelt vanzelf aan wanneer het juiste moment ervoor is aangebroken. Als u een mogelijke partner heeft verteld over uw stoma en hij of zij daar moeite mee heeft, kan het zijn dat hij of zij tijd nodig heeft om aan het idee te wennen. Of misschien is hij of zij toch niet 'the one'. Vertrouw op uzelf als persoon en vergeet niet dat uw buik misschien anders is, maar u als persoon niet.

Tips voor meer zelfvertrouwen op seksueel gebied na een stomaoperatie.

Uw zelfvertrouwen groeit naarmate u uw lichaam weer leert kennen, de veranderingen accepteert en als u merkt dat u op uw stoma kunt vertrouwen. U zult zich misschien zorgen maken dat uw stoma mensen zal opvallen; in werkelijkheid zal waarschijnlijk niemand er iets van merken tenzij u het vertelt.

Verbeter uw zelfvertrouwen op seksueel gebied door één stap tegelijk te nemen. De volgende tips kunnen helpen:

  • Als u niet klaar bent voor seksualiteit, moet u dit bespreken met uw partner. Als u single bent en op date gaat, is het belangrijk dat u open kaart speelt met uw potentiële liefde. Spreek een tijd af om te praten over hoe u zich voelt.
  • Ga weer op versiertoer, knuffel en kus elkaar of loop hand in hand
  • Als u het eng vindt om helemaal naakt te zijn, kunt u een top, t-shirt of stomaband dragen
  • Ook met een stomahoesje kunt u zich meer op uw gemak voelen tijdens seksualiteit.
  • Leeg het opvangzakje voordat u seksueel actief bent

Het allerbelangrijkst is dat u de tijd neemt. Probeer niets te overhaasten en wees eerlijk en open tegen uw partner of mogelijke liefde.