Het belang van romp-oefeningen met een stoma

Rompoefeningen zijn goede lichaamsbewegingen. Na een stomaoperatie wordt om meerdere redenen aangeraden om je romp te trainen.

family-enjoying-breakfast-together-on-back-porch-deciding-what-to-eat-after-stoma-surgery

Lees hier waarom u romp-oefeningen moet doen als u een stoma heeft.

De buikspieren en de ruggengraat worden vaak als de romp van het lichaam beschouwd. De buikspieren, waar de stoma doorheen wordt aangelegd, maken deel uit van de romp.

Een sterkere romp kan leiden tot een beter postuur en een groter bewustzijn van het lichaam. Ook kunnen core-oefeningen het herstelproces versnellen en helpen om het risico op het ontstaan van een hernia rond de stoma, ook wel een parastomale hernia genoemd, te verminderen

Uw buikwand

De buikwand loopt van de onderzijde van de borstkas tot de bovenzijde van het heupbot. Onder de huid zit vetweefsel, bindweefsel en de oppervlakkige buikspieren. Deze spieren vormen het raamwerk van de buikwand.

De navel, operatielittekens en het gebied rond de stoma zijn allemaal mogelijk zwakke plekken in de buikwand.

Uw romp sterker maken

Heeft u wel eens van een korset gehoord? Dat is een strak kledingstuk dat het lichaam vormgeeft en ondersteunt. Dit is vergelijkbaar met de relatie van onze buik met onze ruggengraat.

Iedereen heeft een soort korset van spieren rond de ruggengraat dat het lichaam vormgeeft en ondersteunt, en het kan worden getraind. Dit spierkorset vormt het midden van het lichaam en is heel belangrijk voor de beweging, het postuur en de vorm van onze ruggengraat en buik.

Elke beweging die we maken, heeft gevolgen voor de buik- en rugspieren. Dit betekent dat zelfs de kleinste beweging van een arm kan worden gemeten in de buik- en rugspieren.

Uw spierkorset is dus een belangrijk concept bij het trainen van uw romp.

Bespreek romp-oefeningen met uw zorgteam

Uw zorgteam, waaronder uw stomaverpleegkundige, kan advies en specifieke oefeningen geven die u kunnen helpen uw romp te trainen.