Colostoma-irrigatie: hints en tips

Uw arts of stomaverpleegkundige kan colostoma-irrigatie aanbevelen. In dat geval is het belangrijk de basistechniek te leren, samen met handige hints en tips.

woman-walking-down-city-street-understanding-a-colostomy

Kom meer te weten over colostoma-irrigatie.

Colostoma-irrigatie houdt in dat u zelf de darm leegt door deze te spoelen. Met behulp van speciale hulpmiddelen wordt er via de stoma een afgemeten hoeveelheid water in de darm gebracht. 

dan_900-00_irrigation_set_toilet_bag_black_group_500x500

Overleg eerst met uw chirurg of deze methode geschikt is voor u. Voordat u uw darm gaat spoelen, moet u altijd eerste uitleg krijgen van een stomaverpleegkundige. 

Hints en tips voor colostoma-irrigatie 

Voor het spoelen moet u ten minste een uur lang toegang hebben tot een toilet en schoon water. Gewoonlijk voert u de irrigatie op een vast tijd uit, elke dag of twee dagen. Het kost meestal twee tot drie weken om een routine te ontwikkelen.

Enkele nuttige tips om te overwegen:

  • Plan de irrigatie in op een tijd van de dag waarop u niet wordt gestoord
  • Als u kleding uit de weg moet houden, kunt u hiervoor een wasknijper gebruiken
  • Spoel de darm niet als u ziek bent of diarree hebt. U kunt er weer mee beginnen als u beter bent.
  • Als u uitgedroogd bent, kan de darm te veel water absorberen, waardoor het spoelen niet lukt. Het drinken van alcohol kan uitdroging veroorzaken.
  • Gebruik lauwwarm water, dus niet te heet en niet te koud


Mogelijke problemen

Oefen geen druk uit op de irrigatieconus als u deze niet makkelijk kunt inbrengen. Probeer te ontspannen en draai de conus rond in de stomaopening. Sommige mensen zeggen dat ze het onprettig of pijnlijk vinden als ze het water inspuiten. Als dat bij u het geval is, kunt u de volgende stappen proberen: 

  • Stop de waterstroom
  • Masseer uw buik zachtjes
  • Breng het water langzamer in
  • Zorg ervoor dat het water niet te warm of te koud is
  • Probeer of het helpt als u van positie verandert


Houd de watercontainer hoger als het water niet de darm in stroomt. U kunt ook proberen op de positie van de trechter in uw stoma voorzichtig aan te passen tot u voelt dat het water begint te stromen. Als het water nog steeds niet de darm in stroomt, kunt u anders gaan zitten of liggen. Sommige patiënten gaven aan dat het kan helpen om iets warms te drinken.

Neem contact op met uw stomaverpleegkundige als u tussen twee spoelingen ontlasting hebt. U kunt dan het advies krijgen om de gebruikte hoeveelheid water aan te passen of vaker te spoelen.