Inzicht in uw stoma: Urostoma

En urostoma is een type stomaoperatie. Kom de feiten te weten over urostomaoperaties, waaronder de medische redenen waarom de ingreep nodig kan zijn.

man-and-woman-outdoors-talking-side-by-side-and-understanding-a-urostomy

Lees hier meer over uw urostomaoperatie.

Elk jaar ondergaan duizenden mensen stomaoperaties. Een stomaoperatie kan nodig zijn omwille van een ziekte, een ongeval of een aangeboren invaliditeit. In sommige gevallen is het zelfs een levensreddende ingreep. Er zijn verschillende soorten stomaoperaties. Laten we even kijken naar de belangrijkste feiten over urostomaoperaties.

Wat is een stoma? 

Hebt u zich ooit afgevraagd waar het woord “stoma” vandaan komt? Het woord heeft zijn oorsprong in de Griekse taal en het betekent "mond".

U hoorde de term mogelijk voor de eerste keer van uw arts. In de geneeskunde is een stoma een opening in de buik die chirurgisch wordt gecreëerd. Het doel ervan is ontlasting (of urine in het geval van een urostoma) door de buikwand af te voeren.  

Wat is een urostoma?

Een urostoma is een chirurgisch gemaakte afvoer voor urine. Een urostoma kan bijvoorbeeld worden gecreëerd wanneer de blaas wordt verwijderd en de patiënt een nieuwe uitgang nodig heeft om de urine af te voeren.

Tijdens een urostomaoperatie gebruikt de chirurg een deel van de dunne darm om een nieuwe afvoer te creëren waardoor de urine kan aflopen. De urineleiders (buisjes die normaal de urine van de nier naar de blaas voeren) worden aangesloten op één uiteinde van het deel van de dunne darm. Van het andere deel van de dunne darm wordt via de buikwand een urostoma gevormd.

Na de operatie verzamelt een opvangzakje met een kraantje de urine van de urostoma. Er vindt continue uitvloed van urine plaats via het urostoma.

Er zijn ook andere soorten stomaoperaties. Twee andere vaak voorkomende ingrepen zijn colostoma- en ileostoma-operaties.

Redenen voor een urostoma

Verschillende ziekten en aandoeningen kunnen resulteren in een urostomaoperatie, waaronder:

  • Blaaskanker 
  • Een aangeboren of afwijking 
  • Ernstige urine-incontinentie of herhaalde urineweginfecties
  • Interstitiële cystitis  
  • Een trauma

Hebt u meer stomahulp nodig?

Uw zorgprofessionals staan klaar om u te helpen. Uw arts en stomaverpleegkundige hebben waarschijnlijk al de details van uw operatie besproken. U zult waarschijnlijk later nog vragen hebben. Het is een goed idee ze op te schrijven in een notitieboekje of stomadagboek. Op die manier vergeet u ze niet te vragen tijdens uw afspraken met uw arts, stomaverpleegkundige of andere zorgprofessionals.