Inzicht in uw stoma: Ileostoma

Een ileostoma is een type stomaoperatie. Vind hier de feiten over ileostomaoperaties en waarom u er mogelijk een nodig heeft.

man-and-woman-cooking-together-in-a-kitchen-and-understanding-an-ileostomy

Kom meer te weten over uw ileostomaoperatie.

Overal ter wereld zijn er veel patiënten die een stomaoperatie hebben ondergaan. Deze operatie is in veel gevallen levensreddend. Sommige patiënten ondergaan een stomaoperatie omwille van een ongeval. Anderen hebben het mogelijk nodig als behandeling voor een darmziekte of om een aangeboren afwijking te behandelen. Laten we kijken naar de belangrijkste feiten over ileostomaoperaties.

Wat is een stoma?

Wist u dat “stoma” een Grieks woord is dat staat voor “mond”?

In de medische wereld is stoma een term die wordt gebruikt om een opening in uw buik te beschrijven waar een stuk darm chirurgisch door de buikwand naar buiten wordt geplaatst. Bij diegenen die een colostoma- of ileostomaoperatie hebben ondergaan, wordt ontlasting via de stoma uitgescheiden. Bij diegenen die een urostomaoperatie hebben ondergaan, wordt urine via de stoma uitgescheiden. In het geval van een ileostoma of colostoma kan de ingreep ofwel tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van uw medische toestand.  

Wat is een ileostoma? 

Een ileostoma is een chirurgisch gecreëerde opening in de dunne darm, ook wel het “ileum.” genoemd. In de meeste gevallen gebruikt de chirurg het laatste deel van de dunne darm om de stoma te vormen. Het ileum wordt door de buikwand naar buiten gebracht, binnenstebuiten gekeerd en vervolgens vastgehecht aan de huid.

De uitvloed en consistentie van de ontlasting variëren afhankelijk van de locatie van de stoma in de dunne darm. Een ileostomazakje is een open opvangzakje dat de ontlasting uit de dunne darm opvangt.

Redenen voor een ileostoma

Verschillende ziekten en aandoeningen kunnen resulteren in een ileostomaoperatie. Sommige van deze ziekten en aandoeningen die tot dit type operatie leiden, zijn:

Heeft u vragen?

Uw zorgprofessionals staat klaar om u te helpen. Uw arts en stomaverpleegkundige hebben waarschijnlijk al de details van uw operatie besproken. U zult waarschijnlijk later nog vragen krijgen. Het is een goed idee deze vragen op te schrijven in een notitieboekje of stomadagboek. Op die manier vergeet u ze niet te vragen tijdens uw afspraken met uw arts, stomaverpleegkundige of andere zorgprofessional.