Van luchtvaart tot tegenwind: Urostoma houdt vliegtuigingenieur Jim aan de gang

Jim, een ingenieur en piloot die zijn leven heeft gewijd aan de luchtvaart, werd na zijn urostomaoperatie voor een aantal uitdagingen gesteld. Lees hoe onderzoek, ervaring en het vinden van de juiste stomaproducten hem hielpen effectief om te gaan met zijn stoma en zijn leven ten volle te leven. 

Lees hoe Jim de controle nam over zijn leven en de kansen omarmde die een stoma kan bieden.

In 2009 onderging Jim, als onderdeel van de verlenging van zijn vliegbrevet, een medisch onderzoek dat nieuwe urineproblemen aan het licht bracht. Die problemen bleken een symptoom van kanker te zijn, en hij onderging snel een operatie om zijn blaas te verwijderen en een urostoma te plaatsen. Nu hij eind zeventig is, is Jim nog steeds even actief als altijd en geniet hij van de vrijheid die zijn stoma hem heeft gegeven. Hij werkt nog steeds parttime, geniet van zijn hobby's en reist met zijn vrouw door het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. 

Vertrouwen winnen door onderzoek en “vallen en opstaan” 

Als vliegtuigingenieur, piloot en luchtmeter met meer dan 50 jaar ervaring heeft Jim altijd oog gehad voor details. Toen hij hoorde over zijn aanstaande stomaoperatie, begon hij onderzoek te doen en was hij aangenaam verrast toen hij ontdekte dat er een schat aan informatie en ondersteuning beschikbaar was. 

Eén van Jims oorspronkelijke zorgen was dat het stomazakje zou gaan lekken, maar zijn onderzoek, met vallen en opstaan, hielp hem zijn angsten te overwinnen. “In eerste instantie maakte ik me zorgen over mogelijke lekkage en hoe gênant dit in het openbaar zou zijn”, aldus Jim. “Maar nadat ik het omgaan met verschillende situaties onder de knie heb gekregen, ben ik er nu 99,9% zeker van dat er geen lekkages zullen zijn. Ik draag bijvoorbeeld een hele dag een urinebeenzak en verwissel deze direct na elke inspannende activiteit.” 

De vrijheid die een stoma kan bieden omarmen 

Jim zegt dat hij het maximale uit zijn leven haalt. Tijdens zijn werk en hobby's is hij aan het bukken, klimmen en bewegen, wat hij met vertrouwen doet. “Als luchtvaartingenieur inspecteer ik voortdurend helikopters, wat betekent dat ik ladders beklim en over vliegtuigen klauter, maar zelfs met mijn stoma houdt niets mij tegen”, zo zegt hij. “Mijn collega's hebben mij altijd gesteund en ik heb nog nooit een vervelende opmerking gehoord, zelfs niet toen ik vaker naar het toilet moest.” Jim houdt zich ook bezig met het verzorgen van zijn bloemrijke tuin en het sleutelen aan zijn auto's. 

Ook is Jim zijn passie voor reizen blijven koesteren. “Omdat ik zelfverzekerd ben over het stomazakje, kan ik doorgaan met alle normale dingen in het leven, zoals het bezoeken van familie”, zo zegt hij. “Zelfs rijden naar mijn kinderen die in Wales en Worcester wonen is eenvoudig, omdat ik niet halverwege hoef te stoppen als ik een beenzak om heb.” Hij is ook begonnen aan ambitieuzere avonturen met zijn vrouw door heel Europa. “Vorig jaar vertrokken zij en ik voor een prachtige cruise naar Noorwegen, en ondanks de vele trappen en steile hellingen van het schip ondervond ik helemaal geen problemen met mijn stoma,” zegt Jim. “ Omdat ik een veilig stomazakje had, kon ik alles doen wat anderen deden: genieten van elke stop die het schip maakte, het maken van begeleide bustochten en wandelen in de omgeving.” 

Een paar jaar geleden verkende en genoot het stel van de kerstmarkten in Duitsland. “De feeërieke lichten, de heerlijke aroma's van glühwein en peperkoek en de feestelijke sfeer waren adembenemend,” herinnert hij zich. “We liepen zonder problemen over de markten en genoten van elk moment van de magische ervaring, en tijdens al deze activiteiten was mijn stoma nooit een probleem.” 

Het belang van het vinden van het juiste stomazakje en het gezond houden van de peristomale huid 

Over het algemeen vindt Jim dat hij zich goed heeft aangepast aan zijn stoma. Hij dankt dit aan zijn 'can-do'-mentaliteit en zijn bereidheid om meer te leren over stomazorg. Bovendien gebruikt hij Dansac-urostomazakjes, die hem comfort en veiligheid bieden. “Het zakje is veilig, comfortabel en heeft een aanzienlijk verschil gemaakt in mijn leven,” zegt hij. “Tegenwoordig denk ik er nauwelijks meer over na!” Jim gelooft ook in het belang van het behoud van een gezonde huid. “Het is van cruciaal belang om de huid rond de stoma gezond te houden, zodat het zakje goed past en veilig blijft zitten,” zegt hij.  

Anderen aanmoedigen om zijn voorbeeld te volgen 

Jim gelooft dat ook anderen succesvol kunnen zijn in het omgaan met hun stomazorg en het heft in handen nemen over hun eigen leven. “Aan iedereen die nieuw is in het gebruik van een stoma, is mijn boodschap: houd je aan de instructies,” zegt hij. “Naarmate de tijd verstrijkt, wordt alles een stuk gemakkelijker en wordt het uiteindelijk een tweede natuur. Zoals bij de meeste dingen geldt: oefening baart kunst.” Jim wil er ook voor zorgen dat mensen weten dat ze niet worden beperkt als ze een stoma hebben. Hij zegt: “ongeacht de leeftijd hoeft een stoma het vermogen om te werken, van hobby's te genieten, familie te bezoeken of te reizen niet te beperken.” 

 

Bekijk deze video voor meer informatie over Jims dagelijkse routine en zijn unieke kijk op het leven met een stoma (alleen in het Engels)

 


Jim ontving een vergoeding van Dansac A/S voor zijn bijdrage aan dit artikel. 

De mensen die hun ervaringen deelden, ontvingen een vergoeding van Hollister Incorporated. De getuigenissen, verklaringen en meningen zijn van de afgebeelde personen. Deze getuigenissen zijn representatief voor hun ervaring, maar de exacte resultaten en ervaringen zullen voor elke persoon uniek en individueel zijn.