Stomazorg en het stomaopvangzakje vervangen bij een baby

Bij een baby moet het stomaopvangsysteem voorzichtig worden vervangen; dit kost tijd. Hier leert u de stappen voor de zorg voor de stoma van uw baby en het vervangen van het opvangsysteem.

family-enjoying-breakfast-together-on-back-porch-deciding-what-to-eat-after-stoma-surgery

Lees hier hoe u het stomaopvangzakje van uw baby moet vervangen.

Nadat uw baby een stomaoperatie heeft ondergaan, is het van groot belang dat u leert wat de juiste manier is om het zakje te vervangen en voor de stoma te zorgen. Daarnaast is het belangrijk dat u de tijd neemt en rustig te werk gaat. Als u voorzichtig bent, is het niet onprettig voor uw kind.

Voorbereiding op het vervangen van het stomaopvangzakje bij uw baby

U kunt het stomaopvangzakje het best aanbrengen als uw kind rustig languit ligt. Het kan dus handig zijn als iemand u helpt. Om het vervangen van het stomaopvangzakje van uw baby zo soepel mogelijk te laten verlopen, kunt u van tevoren enkele eenvoudige dingen doen.

Creëer om te beginnen een rustige sfeer. U kunt uw baby ook helpen te ontspannen door ervoor te zorgen dat hij of zij een volle maag heeft en lekker in bad is geweest. U hoeft niet bang te zijn dat het stomaopvangzakje in het water losraakt.

Bereid de huidplaat voor zoals uw stomaverpleegkundige heeft uitgelegd. Het is belangrijk dat de opening in de huidplaat goed aansluit op de onderlaag van de stoma, zodat er weinig tot geen huid onbedekt is rond de stoma. Als u de huidplaat vóór het aanbrengen een paar minuten opwarmt tegen uw buik, is deze gewoonlijk flexibeler. Daarnaast hecht de huidplaat zo sneller aan de huid, zelfs als deze wordt aangebracht over huidplooien.

Het stomaopvangzakje van uw baby vervangen in 6 stappen

Verwijder om te beginnen het gebruikte stomaopvangzakje:

  1. Houd een katoenen verbandgaasje tegen de huid terwijl u de huidplaat voorzichtig verwijdert. Als uw baby net een warm bad heeft gehad, zult u merken dat de huidplaat flexibel is en eenvoudig verwijderd kan worden. Als u de tijd neemt, is het verwijderen niet onprettig voor uw kind.
  2. Maak de huid rond de stoma schoon met handwarm water. Gebruik een zacht katoenen verbandgaasje of een tissue, zoals uw stomaverpleegkundige heeft uitgelegd. Verwijder eventueel achtergebleven plakresten van de huidplaat.
  3. Droog de huid goed af met een droog katoenen verbandgaasje of een tissue.
  4. De huid rond de stoma van uw baby hoort niet rood te zijn en er mogen geen wondjes op zitten. Vraag uw stomaverpleegkundige om advies als u zich ergens zorgen over maakt.
  5. Wanneer u zeker weet dat de huid rond de stoma helemaal droog is, kunt u de nieuwe huidplaat aanbrengen. Dit kan makkelijker zijn met twee personen.
  6. Zorg ervoor dat de huidplaat overal goed aansluit op de huid door de rand overal zachtjes vast te drukken. Let daarbij indien nodig vooral op huidplooien en de liezen. Volg het advies van uw stomaverpleegkundige over de draagtijd en de methode voor het vervangen van de huidplaat.

Volg het advies van uw stomaverpleegkundige over de draagtijd en de methode voor het vervangen van de huidplaat.

Een geruststellende gedachte

Onthoud dat uw kind gewoonlijk weinig ongemak heeft van het vervangen van het stomaopvangzakje en de zorg voor de stoma als u dit zorgvuldig en voorzichtig doet. Voordat u het weet, zal uw baby de wereld om hem of haar heen gaan verkennen.