De eerste dagen en weken met een stoma

Ontdek wat u kunt verwachten wanneer u wakker wordt na een stomaoperatie en de eerste dagen en weken daarna.

woman-walking-down-city-street-understanding-a-colostomy

Kom meer te weten over wat u kunt verwachten na een stomaoperatie.

In de eerste dagen na uw stomaoperatie bent u vooral bezig met uw herstel. Misschien vindt u het eng wat u kunt verwachten van uw nieuwe leven. Als u van tevoren een beetje weet wat u moet verwachten, kunt u zich er mentaal op voorbereiden.

Wakker worden met een stoma 

Als u wakker wordt na de operatie, kunt u het volgende verwachten:

  • Uw stoma kan opgezwollen zijn
  • Mogelijk hebt u een doorzichtig open zakje, zodat de medische staf en verpleegkundigen uw stoma na de operatie kunnen bekijken
  • Het kan zijn dat er drains en infusen, een urinekatheter en een katheter voor de ruggenprik in uw lichaam zijn aangebracht
  • Later, als uw stoma goed werkt en u zich voorbereidt op uw ontslag uit het ziekenhuis, kunt u een zakjessysteem kiezen dat aansluit op uw wensen


U kunt zich na de operatie slap en emotioneel voelen. Dit is volstrekt normaal. Uw herstel kost tijd. 

De eerste dagen en weken na de operatie 

Tijdens uw herstel van de operatie kan het moeilijk zijn om aan uw stoma te wennen en deze te verzorgen. Naarmate uw herstel vordert en u zich weer beter voelt, zult u echter merken dat de zorg voor uw stoma steeds makkelijker en sneller gaat. 

In de eerste weken nadat u weer thuis bent gekomen, zal de dagelijkse verzorging van uw stoma natuurlijk meer tijd kosten. Naarmate u meer zelfvertrouwen krijgt, zullen de zorg voor uw stoma en het vervangen van het zakje steeds efficiënter worden. Uiteindelijk kost een bezoek aan het toilet u nog maar een paar minuten extra. 

Na de operatie kan uw buik nog opgezwollen zijn. Draag daarom kleding waarin u zich comfortabel voelt. Probeer regelmatig te bewegen. Staan en rondlopen in huis of de tuin stimuleren de bloedsomloop, waardoor u minder zwelling en ongemak in uw bekken en benen ervaart.

Activiteiten die u beter kunt vermijden

Na een stomaoperatie kan een hernia optreden. Bepaalde activiteiten kunnen onprettig aanvoelen in het buikgebied en kunnen het risico op een hernia rond de stoma verhogen. Vermijd de volgende activiteiten in de eerste tijd na de operatie: 

  • Grasmaaien 
  • Een kinderwagen, buggy, winkelwagentje of rolstoel duwen
  • Graven in de tuin
  • Zware voorwerpen tillen
  • Meubilair verplaatsen of stofzuigen 


Klik hier om meer te lezen over het voorkomen van een parastomale hernia. Uw stomaverpleegkundige kan u verder advies geven.

In de eerste weken na de operatie mag u ook geen auto besturen. Bijwerkingen van medicijnen en de narcose kunnen ertoe leiden dat u langzamer reageert en minder concentratie hebt. Voordat u weer gaat autorijden, moet u eerst zeker weten dat u veilig een voertuig kunt besturen. Vraag uw stomaverpleegkundige om advies. Ook is het verstandig om bij uw verzekeringsmaatschappij na te vragen of die specifieke richtlijnen heeft over het autorijden na een buikoperatie.

Het is belangrijk om geduldig te zijn

Uw herstel zal ups en downs kennen. In het begin kunt u het gevoel hebben dat u de ene dag twee stappen vooruit zet, maar de volgende dag weer één stap terug. Misschien voelt u zich huilerig, gefrustreerd en geïrriteerd. Dit is een normale reactie na een operatie en tijdens het herstel. Praat met uw gezin en vrienden zodat ze weten hoe u zich voelt. Hierdoor voelt u zich misschien minder angstig en begrijpt u uw emoties beter.