Wat kan ik eten na een stomaoperatie?

Na een stomaoperatie heeft uw lichaam verschillende voedingsstoffen nodig voor het herstel. Lees hier over wat u kunt eten in de dagen en weken na uw operatie.

family-enjoying-breakfast-together-on-back-porch-deciding-what-to-eat-after-stoma-surgery

Kom meer te weten over voeding na een stomaoperatie.

Een goede afwisseling van de voeding die u eet, is een belangrijk onderdeel voor een gezonde levensstijl, in het bijzonder wanneer u herstelt van een stomaoperatie. Dit is met name het geval in de eerste paar dagen en weken na uw operatie.

Let erop dat u, als u lijdt aan andere medische aandoeningen, zoals nier- of hartproblemen of diabetes, of als u medicatie gebruikt, u het beste uw arts kunt raadplegen voor voedingsadvies. Het terugkeren naar een normaal gezond voedingspatroon is belangrijk na een operatie. Er zijn echter een aantal voedingsmiddelen die kunnen resulteren in een sterkere geur, winderigheid of het risico op obstipatie. Bespreek de voedingsrichtlijnen met uw stomaverpleegkundige.

Uw voedingspatroon in de dagen en weken na een stomaoperatie

Hier zijn enkele tips:

  • Eet verdeeld over de dag kleine maaltijden
  • Eet meer eiwitten (vlees, vis en zuivelproducten) 
  • Kauw goed op uw eten om indigestie te vermijden
  • Als u uw eetlust heeft verloren, probeer dan te eten waar u zin in heeft
  • Luister naar uw lichaam en geef aandacht aan hunkeringen

Raadpleeg uw stomaverpleegkundige of andere zorgprofessionals voor specifieke vragen over voeding en herstel op basis van uw type stomaoperatie.