Voeding en een stoma

Iedereen heeft een gezond voedingspatroon nodig, ongeacht of ze een stoma hebben of niet. Ontdek enkele voedingstips om u te helpen op het pad naar welzijn te blijven.


woman-at-flower-shop-living-life-with-a-stoma

Lees hier wat u kunt eten wanneer u een stoma heeft.

Denk eraan dat eten een plezier moet zijn. Onze lichamen hebben een breed assortiment aan verschillende voedingsstoffen nodig om gezond van lichaam en geest te blijven. Het geheim is te weten wat u eet en de juiste balans te vinden om de voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft, binnen te krijgen.

Algemene tips voor voeding

In uw weg naar herstel van de stomaoperatie is het van belang om een gezond en gebalanceerd voedingspatroon te blijven aanhouden. Hier volgen enkele tips:

  • Nuttig drie tot vier kleine maaltijden per dag op regelmatige tijdstippen
  • Balanceer uw voedinginname. Probeer een beetje van alles te eten uit de hieronder getoonde voedingscirkel.
  • Eet elke dag groenten en fruit
  • Drink elke dag voldoende vocht, bijvoorbeeld water  

Voedingstips bij een ileostoma en urostoma

  • Als u een ileostomaoperatie heeft ondergaan, is het belangrijk om elke dag voldoende water te drinken om uw lichaam te hydrateren
  • Als u een ileostoma- of urostomaoperatie heeft ondergaan, dient u zich ervan bewust te zijn dat bepaalde voedingswaren een sterke geur in uw ontlasting of urine kunnen veroorzaken. Dit gaat onder andere om asperges, vis, uien en bepaalde kruiden.

Voor voedingsrichtlijnen specifiek voor uw type stomaoperatie, raadpleegt u uw stomaverpleegkundige.