Wat een gezonde peristomale huid kan betekenen voor uw dagelijks leven

Het gebied van de huid onmiddellijk rond uw stoma is klein, maar het kan een grote impact hebben op uw levenskwaliteit als die uw huid geïrriteerd of beschadigd raakt. Kom te weten waarom een gezonde peristomale huid zo belangrijk is.

couple-holding-hands-walking-outdoors-with-healthy-skin-for-daily-life

Kom meer te weten over de impact van een gezonde peristomale huid na een stomaoperatie.

Als u een stomaoperatie heeft ondergaan, dan heeft de term “een gezonde peristomale huid” een speciale betekenis. Uw stomaverpleegkundige heeft mogelijk met u gepraat over het gezond houden van de huid rond uw stoma. Dit is belangrijk omdat de conditie van uw peristomale huid uw dagelijks leven op beduidende wijze kan beïnvloeden.

Een gezonde peristomale huid: twee kanten

Gezonde peristomale huid kan u helpen het vertrouwen te krijgen om van het leven te genieten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over lekkage door peristomale huidcomplicaties (PSC's). Daarnaast voelt gezonde peristomale huid heel aangenaam. De levenskwaliteit is gewoon beter wanneer er geen aanhoudende huidproblemen zijn die u moet oplossen.

Aangetaste peristomale huid kan leiden tot irritatie, pijn, lekkage en de zorg dat er een negatieve impact op uw leven kan zijn. Indien onvoldoende behandeld, kunnen deze huidproblemen een hindernis worden voor uw dagelijkse routine en doen wat u graag doet.

Een gezonde peristomale huid en welzijn

Het leven met een stoma zorgt voor unieke uitdagingen, maar een geïrriteerde en pijnlijke peristomale huid mag niet als normaal worden beschouwd. Lees de volgende resultaten uit een enquête die peilde naar de gezondheid gerelateerde levenskwaliteit:

  • Personen die leven met een stoma beoordelen hun welzijn ongeveer hetzelfde als een gemiddelde persoon op straat
  • Wanneer er zich huidproblemen voordoen, verlaagt het zelf gerapporteerde welzijn
  • In de meer ernstige gevallen, beoordelen personen met peristomale huidproblemen hun welzijn op een vergelijkbare manier als personen met ernstig hartfalen of borstkanker

Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs lichte huidcomplicaties een negatieve impact kunnen hebben op uw gevoel van welzijn. Het komt erop neer dat helpen de huid rond de stoma gezond houden een belangrijk onderdeel is van een verbeterde levenskwaliteit.

Uw peristomale huid gezond houden

Zodra u het belang begrijpt van gezonde peristomale huid, is het makkelijker om van huidverzorging rond uw stoma een topprioriteit te maken.