Stoma-super-papa Hiren focust op zijn gezin

Hiren had al zeven jaar ziekte van Crohn toen hij als dertiger een stomaoperatie onderging. Nu, op 40-jarige leeftijd, geniet hij weer van het buitenleven, maakt hij plannen voor vakanties met het hele gezin en kan hij weer onbekommerd met zijn kinderen stoeien.

Lees hoe het leven van Hiren - zowel mentaal als fysiek - veranderde nadat hij een stoma kreeg.

Hoe andere mensen mij beschrijven? Grappig, vriendelijk en gezellig! Het leven moet geleefd worden, en mijn stoma heeft me het vertrouwen en de vitaliteit gegeven om zo ongeveer alles te doen wat ik wil. Mijn grootste passie is mijn gezin en ik geniet van elke dag die ik met mijn vrouw en zoontjes kan doorbrengen. Ik ben blij dat ik een deel van de verloren tijd kan inhalen; tijd die ik niet met hen kon doorbrengen vanwege de gezondheidsproblemen die ik vóór mijn stomaoperatie had. Mijn vrouw heeft nog een huwelijksreis en wat gezinsvakanties van mij tegoed!

Ik heb mijn leven terug

Ik woon in het VK en voordat ik mijn stoma kreeg, was ik jarenlang een vaste klant in het ziekenhuis. Nu kan ik mijn focus en energie op mijn gezin richten, maar ook tijd buitenshuis doorbrengen en sporten. Het was fantastisch dat ik weer kon fietsen!

Als je eenmaal aan je stoma gewend bent, voelt alles heel gewoon. Mijn zoontje Arin van vier vindt het heel normaal. "Papa heeft een zakje", zegt hij altijd. Hij vindt het helemaal niet vreemd. Dankzij mijn stomazakje kan ik onbezorgd met de jongens stoeien, over de grond kruipen, paardje-rijden en ze over me heen laten klimmen. We kunnen alles samen doen.

Ik ben ook een enorme voetbalfan. Hoewel de jongens pas twee en vier zijn, doen ze net als hun vader en steunen ze het beste team Arsenal! Ik ben zelfs van plan om mijn jongens mee te nemen naar het WK van 2026, dat in verschillende steden in Amerika, Canada en Mexico wordt gespeeld. Ik hoop dat het een fantastische roadtrip voor mij en de kinderen wordt, een avontuurlijke reis met geweldige voetbalwedstrijden, zodat we herinneringen voor het leven maken.

Naast mijn gezinsleven werk ik. Ik houd me bezig met het maken en mengen van speciale verven. Dat is nieuw voor mij omdat ik daarvoor leidinggevende functies had in apotheken. Al mijn collega's hebben me geweldig gesteund. Ik houd niet van geheimen en ben graag eerlijk over mijn ziekte. Ik schaam me niet voor mijn stoma, en als openheid daarover maar één persoon kan helpen, dan is het de moeite waard. Een van onze vertegenwoordigers heeft colitis ulcerosa en ik heb hem verteld hoe het is om een stoma te hebben. Hij vertelde me dat het hem enorm heeft geholpen om hierover met iemand van zijn eigen leeftijd te praten.

Mijn diagnose van de ziekte van Crohn

In 2011 werd bij mij de ziekte van Crohn vastgesteld, nadat ik plotseling veel symptomen had gekregen. In het begin had ik buikpijn, moeite met naar de wc gaan en wat bloed in mijn ontlasting. Als man probeerde ik het natuurlijk te negeren. Totdat ik met acute pijn naar het ziekenhuis moest. Ik moest meteen twee weken blijven. Ze deden allerlei tests en ontdekten uiteindelijk de oorzaak van mijn klachten.

Eind 2017 kregen mijn vrouw en ik onze eerste zoon en dat was echt een hoogtepunt in ons huwelijk. Maar op een avond, toen Arin nog maar een paar weken oud was en ik zijn luier aan het verschonen was, trapte hij tegen mijn buik. Dit veroorzaakte zo'n hevige pijn dat ik terug moest naar het ziekenhuis. Deze keer zei de chirurg dat ik een stoma nodig had.

Mijn stomaoperatie

Mijn vrouw en ik zijn al acht jaar getrouwd en ze heeft me in die periode geweldig gesteund. Ze heeft een verpleegkundige achtergrond en kon na de operatie zelf mijn verband verwisselen.

De opluchting na mijn stomaoperatie was enorm, voor ons allebei. Ik moest wel leren omgaan met de stoma, maar ik kreeg echt mijn leven terug. Eindelijk had ik het vertrouwen om met mijn vrouw in bed te liggen, en dankzij de stomazakjes hoef ik me geen zorgen te maken dat de stoma zou kunnen lekken. Ik kan ook weer alles doen met de jongens. Ze zijn allebei jonger dan vijf en de dagen zijn druk, maar ook erg leuk. Ze zijn altijd vroeg op en nu kan ik ze bijhouden.

Het belang van een gezonde huid en het juiste stomazakje

Ik ben me altijd bewust van het belang van een gezonde huid omdat ik sinds mijn twintigste vitiligo op mijn handen heb (een ziekte die witte vlekken op de huid veroorzaakt). Ik heb nooit de behoefte gehad om dat te verdoezelen, hoewel de ziekte werd vastgesteld toen ik nog vrij jong was en ik daar een minderwaardigheidscomplex van had kunnen krijgen. De gezondheid van de huid is heel belangrijk. Zeker als je een stoma hebt, is het essentieel om de huid eromheen zo schoon en droog mogelijk te houden.

Als je het juiste soort stomazakje gebruikt, dat goed past en op zijn plaats blijft, heb je geen probleem. Als er output op je huid lekt, zorgt dat voor een branderig gevoel en moet je het zakje meteen vervangen.

Het is belangrijk dat je het juiste soort en de juiste maat stomazakjes voor je lichaam gebruikt en deze stevig bevestigt. De stomaverpleegkundige kan je helpen om de juiste zakjes te vinden. Ik gebruik Dansac-zakjes, die alles bieden wat ik nodig heb. De huidplaten zijn voorgeknipt en het kleefmiddel op de platen werkt heel goed. Ik draag vaak een steungordel zodat alles netjes op zijn plaats blijft zitten.

Ik scheer ook het gebied rond de stoma zodat er geen haartjes meekomen wanneer ik het zakje eraf haal. Meestal verwissel ik het zakje één keer per dag, na het douchen. Dep alles zorgvuldig droog en laat het zakje soms een paar minuten weg om mijn huid wat lucht te geven. Als je huid rood of pijnlijk is, moet je contact opnemen met de stomaverpleegkundige.

Mijn nieuwe leven met een stoma

Ik had echt een wow-moment toen ik mijn stoma kreeg! Ik besefte ineens dat ik me door niets meer hoefde te laten tegenhouden. De stoma heeft me zowel mentaal als fysiek totaal veranderd; er ging letterlijk een wereld voor me open. Het is zo leuk om weer JA te kunnen zeggen op een uitnodiging, wetende dat ik het vertrouwen en de energie heb om te doen wat ik wil en te gaan waar ik wil.

Als vader van twee jonge kinderen laat ik me door niets tegenhouden om een vol en energiek leven te leiden. Ik ben vastbesloten om positief te denken en vooruit te kijken. Voor de droomreis naar het WK in 2026 plan ik nog een mooie gezinsvakantie, aangezien we sinds onze reis naar India vóór de eerste COVID-19-lockdown niet meer zijn weggeweest. De jongens zouden een waterpark geweldig vinden en ik ben klaar om weer te zwemmen. Ik denk dat het Tenerife wordt, of misschien Turkije. In elk geval ergens waar het warm en zonnig is, en ideaal voor gezinnen.

Ik kijk ook uit naar de feestdagen. Maar waar ik echt blij van word, is mijn leven als een gezonde, energieke vader die toevallig een stoma heeft. Spelen met de jongens, wandelen in het park, kijken hoe ze opbloeien en tijd doorbrengen met mijn vrouw en andere familie is waar ik gelukkig van word. Na zoveel ups en downs heb ik dankzij de stoma mijn leven terug, en ik kijk ernaar uit om meer mooie herinneringen te maken met mijn gezin.


De mensen die hun ervaringen deelden, ontvingen een vergoeding van Hollister Incorporated. De getuigenissen, verklaringen en meningen zijn van de afgebeelde personen. Deze getuigenissen zijn representatief voor hun ervaring, maar de exacte resultaten en ervaringen zullen voor elke persoon uniek en individueel zijn.