De diagnose darmkanker leidt tot een volledig andere kijk op het leven.

Rob onderging een darmkankeroperatie en kreeg een stoma. Hierdoor is zijn kijk op het leven volledig veranderd. Nu geeft hij voorlichting over vroege tekenen en symptomen van kanker en tips over hoe je goed kunt leven met een stoma.

Lees hoe Rob, ondanks zijn colostoma, het maximale haalt uit zijn leven en anderen helpt hetzelfde te doen.

Rob woont in Australië en heeft een hechte familie, met zijn vrouw, zijn drie dochters en zijn kleinkinderen. Pas na lang aandringen van zijn familie en een vriend besloot hij naar de dokter te gaan om te achterhalen wat de oorzaak van zijn lusteloosheid en gewichtsverlies kon zijn. De dokter stelde darmkanker bij hem vast en verwees hem door voor verder onderzoek en om de beschikbare behandelingsopties te kunnen bepalen.

De opties waren: 1. het deel van zijn darm met de tumor wegsnijden, wat zou betekenen dat hij een permanente colostoma zou krijgen, of 2. alleen de tumor wegsnijden en dan “maar hopen” dat de kanker niet zou terugkeren. Rob koos voor de eerste optie. Het duurde even voordat hij zich op zijn gemak voelde met zijn stomazakje en hij is zijn stomaverpleegkundigen dankbaar dat ze hem hebben geholpen en aangemoedigd om snel weer controle te krijgen over zijn leven.

Het maximale uit je leven halen en anderen voorlichten over kanker

Rob heeft zijn leven niet negatief laten beïnvloeden door zijn kanker of zijn stomaoperatie. Hij haalt het beste uit elke dag, brengt tijd door met zijn familie, gaat nog elk weekend golfen en geniet van zijn werk als Safety Area Manager. Rob heeft gebruik gemaakt van zijn contacten op het werk en binnen de mijnbouw- en bouwsector om “Toolbox Talks” over kanker en kankerpreventie op te zetten voor collega's. Hij heeft ook golfevenementen georganiseerd om geld in te zamelen voor de Icon Cancer Centers en Cancer Council Australia.

In zijn lezingen praat Rob onder meer over de tekenen en symptomen van darmkanker, zoals bloed in de ontlasting, buikpijn, verandering in de stoelgang en plotseling gewichtsverlies.

Rob's tips voor een goed leven met een stoma

De steun van zijn gezin hielp Rob om zijn darmkanker te overwinnen en te accepteren dat hij verder met een stoma door het leven zou gaan. Hij heeft adviezen voor anderen over het leven met een stoma:

  1. Luister naar je dokter en stomaverpleegkundigen. Rob ondervond dit zelf nadat hem was gezegd geen zware dingen op te tillen en hij dat toch deed. “Dat is heel belangrijk, want daardoor heb ik waarschijnlijk een hernia opgelopen,” zegt hij. “Durf ervoor uit te komen dat je iets niet kunt doen of dat je ergens hulp bij nodig hebt.”
  2. Let goed op wat je lichaam nodig heeft. Dat is vooral belangrijk als het gaat om voeding en voedingsstoffen.
  3. Houd het simpel. “Een simpele routine aanhouden, mijn stomazakje altijd op dezelfde manier aanbrengen en verwijderen, en mijn huid gezond houden   dit alles helpt bij mijn comfort en vertrouwen,” aldus Rob.
  4. Glimlach. “Je weet nooit wat andere mensen doormaken,” zegt hij. “Een vriendelijke glimlach kan heel veel voor iemand betekenen.”

De darmkanker en het krijgen van een stoma hebben Rob's levensvisie compleet veranderd. Hij vindt het leven niet meer vanzelfsprekend. “Ik realiseer me dat het leven zomaar ineens afgelopen kan zijn,” zegt hij. “En sinds ik een tweede kans heb gekregen, maak ik van elke dag een mooie dag.”


De mensen die hun ervaringen deelden, ontvingen een vergoeding van Hollister Incorporated. De getuigenissen, verklaringen en meningen zijn van de afgebeelde personen. Deze getuigenissen zijn representatief voor hun ervaring, maar de exacte resultaten en ervaringen zullen voor elke persoon uniek en individueel zijn.