Lekker in uw vel na een stomaoperatie

Nadat ze als jonge moeder een stomaoperatie had ondergaan, werd Amanda belangenbehartiger voor stomadragers. Jaren later geniet ze van haar leven en geeft ze tips hoe je een normaal leven kunt leiden met een stoma.

Lees hoe Amanda zelfvertrouwen kreeg, het leven weer aankon en nu weer lekker in haar vel zit.

Op haar 30e kreeg Amanda, moeder van drie jonge kinderen, de eerste symptomen van endeldarmkanker. Aanvankelijk stelde haar arts aambeien vast en vroeg haar uit voorzorg een ontlastingsmonster af te staan; wat ze vergat te doen. Eind 2015 kreeg ze een verstopping en kon ze moeilijk naar het toilet. Dit leidde tot een diagnose van stadium 3-4 rectumkanker. De aanbevolen behandeling was een ingrijpende operatie die zou resulteren in een permanente colostoma.

Amanda is zo dankbaar dat ze door haar stomaoperatie kanker heeft kunnen overleven. Haar kinderen zien opgroeien hield haar tijdens de ziekteperiode positief en sterk. Ze blijft dankbaar voor de lessen die ze geleerd heeft en geniet met volle teugen van elke dag en van de tijd die ze met haar kinderen doorbrengt.

Een van de uitdagingen waarmee Amanda na de operatie te maken kreeg, was de impact op haar conditie en op haar passie voor de sportschool. Het kostte haar 12 tot 18 maanden na de operatie om het sporten weer op te pakken. Deze rustperiode zorgde ervoor dat de ontstekingen en buikpijn afnamen en gaf haar lichaam de tijd om te genezen.

Amanda deelt haar verhaal openlijk om de bekendheid van en de kennis over stoma's te vergroten, anderen te helpen zich minder alleen te voelen en het onderwerp te destigmatiseren. Mensen staan versteld als ze mijn verhaal horen en zien dat ik normaal leef met een colostoma, zegt ze.

Amanda´s tips voor leven en omgaan met een stoma

In de loop der jaren heeft Amanda verschillende dingen geleerd die ze graag met anderen deelt om hen te helpen bij het goed en gezond leven met een stoma:

  1. Het is belangrijk om de aanwijzingen van uw stomaverpleegkundige op te volgen, vooral als het gaat om het omgaan met uw stomazakje. Wees voorzichtig als u de huidplaat verwijdert en gebruik spray voor het verwijderen van lijmresten  indien nodig, zegt Amanda. En zorg goed voor de huid rond uw stoma; reinig het gebied met water, vervolgt ze. Een goede huidverzorgingsroutine  helpt irritatie en ongemak op lange termijn te voorkomen.
  2. U kunt met een gerust hart zwemmen met uw stomazakje. Ik breng veel tijd door op het strand, en ik ben altijd goed voorbereid met reservezakjes, maar het is onwaarschijnlijk dat een stomazakje losraakt in het water, zegt Amanda. Als u stoma-accessoires  wilt gebruiken, vraag uw stomaverpleegkundige welke producten u zou kunnen proberen voor extra zekerheid en veiligheid.
  3. Houd er rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen een andere uitwerking kunnen hebben op uw output dan voor de operatie. Ik heb gemerkt dat pittig eten nu een laxerend effect op me kan hebben en dat ik sommige zuivelproducten niet zo goed kan verdragen, dus ik ben wat meer bewust bezig met wat ik kies om te eten en wanneer, zegt Amanda. Als het eten van bepaald voedsel bijvoorbeeld betekent dat ik meer tijd nodig heb om mijn zakje te vervangen, eet ik het alleen als ik thuis ben en ik alles binnen handbereik heb.
  4. Accepteer uw stoma en focus u op de nieuwe kansen die het u kan bieden. Voor mij was het de kans om te blijven leven en mijn drie kinderen groot te kunnen brengen, zegt Amanda. Uw kans is misschien een betere levenskwaliteit, of het kunnen eten wat u maar wilt, of het zorgen voor een stuk genezing.

Voor Amanda heeft de stomaoperatie niet alleen haar leven gered, maar ook geholpen om van elke dag te kunnen genieten. Ik geniet van waar ik nu sta in het leven, zegt Amanda. Ik voel me zelfverzekerd, kan het leven aan en zit lekker in mijn vel.


De mensen die hun ervaringen deelden, ontvingen een vergoeding van Hollister Incorporated. De getuigenissen, verklaringen en meningen zijn van de afgebeelde personen. Deze getuigenissen zijn representatief voor hun ervaring, maar de exacte resultaten en ervaringen zullen voor elke persoon uniek en individueel zijn.