Opnieuw gaan werken na een stomaoperatie

Met een goede voorbereiding kan de terugkeer naar het werk na een stomaoperatie vlot gaan. Lees hier tips om uw terugkeer naar het werk makkelijker te maken.

woman-working-on-computer-at-desk-going-back-to-work-after-an-ostomy-procedure

Lees hints en tips om weer te gaan werken met een stoma.

Het is een natuurlijke reactie om u zorgen te maken over de terugkeer naar het werk na een stomaoperatie. Zodra u hersteld bent en klaar bent om terug te keren naar het werk, kunt u enkele eenvoudige en praktische stappen ondernemen om te zorgen dat u voorbereid bent om weer te gaan werken.

Wanneer terugkeren naar het werk

Vraag advies aan uw stomaverpleegkundige over wat het geschikte moment is om terug aan het werk te gaan na uw stomaoperatie. Voordat u terug naar het werk gaat, kunt u met uw werkgever de mogelijkheid bespreken om te beginnen met deeltijds te werken, bijvoorbeeld voor de eerste twee tot vier weken. Maak afspraken die bij uw specifieke situatie passen. De meeste werkgevers zijn bereid om de werknemers te helpen waar ze kunnen.

Algemene tips over werken met een stoma

Een stoma mag u niet beperken in het soort baan dat u doet of de keuze van baan die u maakt. Het is echter logisch dat u enkele eenvoudige, vanzelfsprekende richtlijnen volgt:

  • Eet en drink regelmatig tijdens de werkdag
  • Als u zwaar moet tillen op het werk, overweeg dan het dragen van een steungordel voor uw buik
  • Als u in de bouw werkt, wilt u misschien een beschermkap over uw stoma dragen
  • Bewaar een reserve opvangsysteem op het werk

Vraag uw stomaverpleegkundige over gordels, beschermkappen en andere producten die nuttig kunnen zijn in uw specifieke werkomgeving.

Praten met uw collega's over uw stoma

Als u angstig bent of zich zorgen maakt om met collega's te praten wanneer u terugkeert naar het werk na een stomaoperatie, maakt u zich geen zorgen. Het delen van informatie over uw stomaoperatie is een persoonlijke keuze. Niemand op het werk hoeft op de hoogte zijn van uw stoma als u dat niet wilt. Als u enkele van uw collega's wilt vertellen over uw operatie, beslis dan eerst aan wie u wat en hoeveel wilt vertellen.