Meer bekendheid geven aan het prikkelbare darmsyndroom en stoma's

Als jongeman kreeg Darren een stoma als gevolg van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Tegenwoordig gebruikt hij zijn open en extraverte karakter om meer bekendheid te geven aan PDS en om het stigma van een stoma te doorbreken.

Lees meer over Darren’s betrokkenheid en hoe hij stomadragers aanmoedigt om positief, actief en zelfverzekerd te zijn.

Darren heeft er altijd naar gestreefd gezond te leven en fit te blijven door het beoefenen van zijn favoriete sport: cricket.

In 1992, toen Darren midden 20 was, keerde hij terug uit het buitenland met PDS-symptomen. Hij had bloed in zijn ontlasting en maagkrampen en hij voelde zich niet goed. Hij kreeg de diagnose colitis ulcerosa en probeerde de volgende 10 jaar verschillende behandelingen, waaronder hoge doses prednison, totdat zijn symptomen erger werden.

Na een consult met een chirurg onderging Darren snel een ileostoma-operatie, zonder veel tijd te hebben zich daarop voor te bereiden. De operatie heeft zijn leven beslist verbeterd. Het gaf me de vrijheid om te doen wat ik wilde en te gaan waar ik maar wilde, zonder me zorgen te hoeven maken of er een toilet in de buurt was, zegt hij.

Darren heeft ontdekt dat mannen over het algemeen niet te veel vragen stellen als het gaat om gezondheidsproblemen. Om het gesprek over PDS op gang te brengen, kwam hij op het idee om paarse cricketschoenen te dragen, de kleur die wordt geassocieerd met bewustwording van PDS. Mensen hebben gevraagd naar de schoenen, wat heeft geleid tot gesprekken over zijn ervaring met PDS, zijn stomaoperatie en hoe zijn stoma zijn levenskwaliteit heeft verbeterd.

Darren’s tips voor leven met een stoma

Darren weet uit eigen ervaring dat het hebben van een stoma een grote verandering betekent in iemands leven. Hij heeft wat advies over hoe je jouw leven zo goed mogelijk kunt leiden na een stomaoperatie:

  1. Blijf positief. "Je zult nog steeds goede en slechte dagen hebben; Ik gebruik mijn paarse cricketschoenen als een graadmeter" zegt Darren. "Als ik een slechte wedstrijd of een slechte dag heb, kijk ik naar mijn schoenen en ze herinneren me eraan dat het veel erger had kunnen zijn; Ik concentreer me op alle positieve dingen in mijn leven, de vrijheid die ik heb en mijn kwaliteit van leven op de lange termijn."
  2. Zoek een stomaproduct dat past bij jouw levensstijl. "Ik gebruik het Dansac TRE-zakje omdat het comfortabel en licht van gewicht is en ik er niet bang voor ben dat het zal loskomen, zelfs als ik aan het zwemmen, sporten of werken ben" zegt Darren.
  3. Wees niet bang om met anderen over je stoma te praten. "Het kostte me wat tijd om mijn zelfvertrouwen op te bouwen en niet de behoefte te voelen om mijn ileostomazakje te verbergen" zegt Darren. "Nu heb ik het gevoel dat elke gelegenheid om een gesprek aan te moedigen zal helpen om meer begrip en acceptatie te creëren bij mensen met een stoma."

Darren streeft ernaar het goede voorbeeld te zijn voor zijn twee kinderen door zijn actieve levensstijl en door cricket te blijven spelen. Hij zegt: "Welke uitdagingen je ook hebt in het leven, het is belangrijk om te blijven doen waar je van houdt" hij zegt. "Mijn stoma is slechts een deel van mij!"


De mensen die hun ervaringen deelden, ontvingen een vergoeding van Hollister Incorporated. De getuigenissen, verklaringen en meningen zijn van de afgebeelde personen. Deze getuigenissen zijn representatief voor hun ervaring, maar de exacte resultaten en ervaringen zullen voor elke persoon uniek en individueel zijn.