Een actief seksleven weer oppakken na een stomaoperatie

Terwijl u herstelt van een stomaoperatie, kan uw seksleven tijdelijk op een laag pitje komen te staan. Niets staat u echter in de weg om weer intiem te zijn met uw partner als u daar klaar voor bent.

man-observing-stoma-pouch-on-his-abdomen-thinking-about-body-image-concerns-with-a-stoma

Hier vindt u tips voor het weer oppakken van uw seksleven na een stomaoperatie.

Na een stomaoperatie kunt u zich afvragen wanneer u uw seksleven weer kunt oppakken. Dit is heel normaal. Uw weg naar het herstel van uw seksleven is uniek, maar er zijn een aantal algemene aanbevelingen op het gebied van timing en tips voor praten met uw partner die u kunnen helpen bij dit proces. 

Wanneer kan ik weer seks hebben na een stomaoperatie?

In het algemeen wordt aanbevolen om in de eerste week na uw operatie nog niet meteen weer seks te hebben. Gewoonlijk moet u zelfs rustig herstellen voor de kleinste huishoudelijke taken, zoals het bed opmaken. Seks is dan ook veel te actief voor de eerste week.

De meeste chirurgen raden aan om het ongeveer de eerste zes weken rustig aan te doen. Waarschijnlijk voelt u zich daarna wat beter en kunt u zich makkelijker bewegen. U kunt dan uw gebruikelijke activiteiten en hobby's weer oppakken en 'weer uzelf worden'.

Vergeet niet dat er geen 'juist moment' is om uw seksleven weer op te pakken. Dit hangt helemaal af van:


Praten met uw partner

Bespreek tijdens uw herstel van uw stomaoperatie eerlijk en open met uw partner wat u verwacht van het weer oppakken van uw seksleven. Misschien maakt u zich zorgen of bent u gespannen over hoe uw partner op uw lichaam zal reageren. Door te praten, kunt u die zorgen wegnemen.

Sommige mensen vinden het lastig om met hun partner over seks te praten. Als een van jullie dit moeilijk of onprettig vindt, zal diegene uit zijn of haar 'comfort zone' moeten stappen. Als praten over uw seksleven geen optie lijkt, kan uw stomaverpleegkundige u eventueel doorverwijzen naar een sekstherapeut. Dergelijke therapeuten zijn opgeleid om mensen te helpen met hun seksleven en relatie, ook als de problemen worden veroorzaakt door een ziekte of letsel. Voor sommige stellen kan één sessie met de therapeut al voldoende zijn. Anderen hebben langer therapie nodig.