6 tips om peristomale huidproblemen te voorkomen

Idealiter moet uw peristomale huid gezond zijn, maar er kunnen problemen optreden. Gelukkig zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om huidproblemen te voorkomen.

senior-couple-on-garden-bench-preventing-peristomal-skin-problems

Lees hier hoe u peristomale huidproblemen kunt voorkomen.

Als u een probleem met de huid rond uw stoma ervaart (ook bekend als peristomale huidcomplicatie of PSC (peristomal skin complication)), kan dit variëren van licht ongemak tot een ernstig probleem. Er zijn verschillende vaak voorkomende oorzaken van PSC's. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om ze te voorkomen.

Lees deze 6 tips om uw peristomale huid gezond te houden:

Punt 1: neem de gezondheid van peristomale huid serieus

Als uw peristomale huid geïrriteerd of beschadigd is, kan dit oncomfortabel of pijnlijk zijn. Daarnaast kunnen peristomale huidproblemen de hechtkracht van de huidplaat verminderen. Daarom is het zo belangrijk om de peristomale huid goed te verzorgen. Enkele tips om te overwegen:

  • Volg de richtlijnen voor huidverzorging die zijn aanbevolen door uw stomaverpleegkundige
  • Eenvoud is het best wanneer het gaat over het reinigen van uw peristomale huid; water is vaak de beste optie
  • Gebruik geen lotions en crèmes die residu en films bevatten; deze kunnen de hechtkracht van de huidplaat verzwakken

Punt 2: gebruik een huidplaat met huidbeschermende eigenschappen

Huidvriendelijke huidplaten kunnen gezonde huid rond uw stoma ondersteunen. Gelukkig zijn er geavanceerde huidplaten die zijn ontworpen voor het volgende:

  • Helpen om overmatig vocht te absorberen zonder verlies aan interne of externe kracht om zo de natuurlijke balans van de huid te behouden
  • Voorzien van een stevige hechtkracht, maar toch makkelijk te verwijderen en zacht voor de huid
  • Helpen van de pH-balans van de natuurlijk gezonde peristomale huid te onderhouden    Klik hier voor meer informatie over de huidvriendelijke producten van Dansac

Punt 3: vervang uw opvangzakje regelmatig

Om lekkage te voorkomen, vervangt u uw opvangzakje op regelmatige tijdstippen, volgens de instructies van uw stomaverpleegkundige. Voorkom dat uw opvangzakje overvol of te zwaar wordt. Een te vol opvangzakje kan teveel kracht op de huidplaat geven, dit kan lekkage veroorzaken. Als u niet zeker bent hoe vaak u uw opvangzakje moet vervangen, overlegt u met uw stomaverpleegkundige om de juiste frequentie te bepalen.

Punt 4: als u jeuk ervaart, vervangt u uw opvangsysteem

Er zijn verschillende oorzaken van peristomale jeuk. Dit kan bijvoorbeeld het resultaat zijn van een huidinfectie door schimmels die candidiasis wordt genoemd. Warme en vochtige situaties of lekkage kunnen candidiasis veroorzaken. Een allergische reactie of irriterende stof kan ook jeuk veroorzaken. Chemische stoffen in producten zoals lotions en zeep kunnen de huid irriteren.  

Het goede nieuws is dat in een enquête bij stomadragers 79 procent van de respondenten aangaf dat het simpelweg vervangen van hun opvangsysteem de jeuk verminderde. Als u echter continue of ernstige jeuk ervaart en een vervanging van het opvangsysteem de situatie niet beter maakt, dient u contact op te nemen met uw stomaverpleegkundige.

Punt 5: wees voorzichtig bij het verwijderen van de huidplaat

Als u uw huidplaat te ruw verwijdert, kan dit uw peristomale huid beschadigen. Als dit herhaaldelijk wordt gedaan, kan verdere huidbeschadiging lekkage veroorzaken. Dit zijn enkele tips om te volgen wanneer u de huidplaat verwijdert:

  • Haast u niet wanneer u uw huidplaat verwijdert. Geef uzelf voldoende tijd om de huidplaat te verwijderen.
  • Verwijder de huidplaat langzaam van uw peristomale huid
  • Begin bovenaan en werk naar beneden
  • Druk voorzichtig tegen de peristomale huid en beweeg verder naar onder

Punt 6: werk samen met uw stomaverpleegkundige om het juiste opvangsysteem te vinden

Uw stomaverpleegkundige heeft meer informatie over de meest recente onderzoeken en opvangsystemen die u kunnen helpen bij de verzorging van uw peristomale huid. Uw stomaverpleegkundige kan u helpen het juiste product te selecteren om uw unieke peristomale huid gezond te houden.