pH-balans en huidgezondheid

Als u aan een gezonde huid denkt, denkt u misschien niet meteen aan de pH-balans. Zoals u hieronder kunt lezen is de pH graad echter heel belangrijk voor het beschermen van de huid rond uw stoma.

senior-couple-on-garden-bench-preventing-peristomal-skin-problems

Lees hier over de impact van de pH-balans op de gezondheid van de huid rond de stoma.

Om de huid rond uw stoma gezond te houden, moet u meer doen dan deze alleen schoon houden. Een andere belangrijke factor is de pH-balans. Door de pH van de huid rond de stoma op het juiste niveau te houden, is deze beter beschermd tegen de mogelijke schadelijke gevolgen van stomavocht.

Gezonde huid en pH

Een gezonde huid heeft van nature een licht zure pH-waarde tussen 4 en 6. Door deze pH-waarde op peil te houden, ondersteunt u de integriteit van de huid en de antimicrobiële eigenschappen die nodig zijn om de huid te beschermen tegen infecties en omgevingsfactoren.

DAN-003F_650x334_PH

Enzymen in stomavocht kunnen de huid beschadigen

Of u nu een colostoma, ileostoma of urostoma heeft, het vocht uit uw stoma kan de pH-waarde van de huid rond uw stoma verstoren.

Hoe ontstaat huidbeschadiging rond de stoma precies?

  • De licht zure omgeving van de huid wordt de zuurmantel genoemd
  • De pH-balans van de zuurmantel van de huid kan verstoord worden als het bijna pH-neutrale vocht uit de stoma, met daarin spijsverteringsenzymen, in aanraking komt met de huid
  • Een verstoring van de pH-balans van de zuurmantel kan leiden tot beschadiging van de huid.
  • Hierdoor kan een parastomale huidcomplicatie of PSC (peristomal skin complication)
  • optreden
  • Een beschadigde huid is kwetsbaar voor infecties


Uw huid beschermen

Bepaalde voedingsmiddelen en dranken verhogen of verlagen de pH-waarde van uw ontlasting en urine. Vraag uw zorgteam om tips met betrekking tot voeding om uw pH-waarde in evenwicht te houden en zo de huid rond uw stoma te beschermen.

Een andere effectieve manier om de huid rond uw stoma te beschermen, is door huidplaten en vulmiddelen te gebruiken die speciaal zijn ontworpen om de pH van de huid te ondersteunen. Deze kunnen helpen de pH-balans van een gezonde huid te behouden en mogelijke schade door spijsverteringsenzymen in stomavocht te beperken.

Neem contact op met uw stomaverpleegkundige voor meer advies over het behouden van de juiste pH-waarde voor een gezonde huid rond uw stoma.